Kender du de fascinerende traditioner i Bolivia?

Kender du de fascinerende traditioner i Bolivia?


Det er et land hvor alt velsignes eller ”challar”, som man siger i Bolivia!


I store dele af landet holder man stadig fast i traditioner fra det oprindelige folk og det gælder især for dem, der bor vest for Andesbjergene. En af traditionerne handler om at velsigne alle ting: huset, bilen, ens forretning… men hvad menes der egentlig, når bolivianerne bruger ordet ”challar”?


Bogstaveligt talt handler ”challar” om at hælde spiritus ud på jorden, for at hylde Moder Jord eller Pachamama, som er gudinden for det oprindelig folk i 

Andesbjergene. Udover at velsigne, så handler det for bolivianerne også om at fejre, det som man har, med mad og drikke.

Ritualet om at velsigne bliver altid gjort samtidig med at man laver et offerbord med søde sager og andre ceremonielle ting. Det bliver også fejret med drikkevarer såsom øl eller vin. Ritualet bliver ofte udført sammen med røgelse og aromatiske urter. Røgelser bliver ført rundt på stedet hvor det afholdes og nogle gange også rundt om de mennesker, som er med til at lave offerbordet for Pachamama.


Derudover findes der andre traditioner, som bl.a. indebærer at man hælder alkohol på biler for at velsigne dem, slå en ven for at få en god høst eller begrave lamafostre under sit hus. 


I de regioner, hvor man fejrer denne tradition, så er tirsdagen afsat til lave offerborde og dekorere ting, som betragtes som gaver til det guddommelige samt bede om held og lykke for fremtiden. Traditionen er så udbredt i Bolivia, at det er et ritual at afsætte fredagen til at velsigne kontorer og andre steder, som kun har åbent på hverdage. Velsignelsen finder også sted til bryllupper, gilder og andre sociale aktiviteter, hvor man også indtager alkohol. Challar-traditionen ses især ved la Fiesta del Gran Poder og Alasitas.


Dette er blot nogle af de mange traditioner, som bolivianerne stadig hylder i dag. Er de ikke fascinerende? Det siges at hvis man følger disse skikke, så er det ligesom at give en gave til sjælen.