Nicaraguanske tamales

Har du nogensinde smagt tamales?


De nicaraguanske tamales (også kaldt nacatamales) er lidt anderledes end dem vi kender. Man tager et bananblad, fylder det med masa og andet fyld såsom kød, grøntsager, ris, achiote eller andre ingredienser.


De traditionelle nicaraguanske tamales er perfekte til søndagsmåltidet fordi de er så store. En rigtig nacatamal skal nemlig være meget stor og bundet ind i bananblade. Masaen er meget fin og hjælper med at samle ingredienserne i tamales, som bl.a. kan bestå af marineret svinekød eller kylling, en håndfuld ris, kartoffelskriver, tomatskiver, en kvist mynte, rosiner, blommer, oliven, nødder, chili og stykker af svinekæbe. Oftest serverer man tamales med brød til. En ting er i 

hvert fald sikkert. Nicaraguanerne elsker deres nacatamales og de spiser dem med glæde derhjemme, men også til fester.


Her er opskriften på tamales, som vil give dig lyst til at gå i gang med det samme. Det er et større stykke arbejde, men det kan være en sjov aktivitet for hele familien. Så tag hænderne op af lommen og gå i gang med at tilberede tamales allerede nu.

Ingredienser


Fyldet:

200 g svinekæber skåret i tern

1 kg grofthakket revelsben 

3 skåret tomater

1 hakket stort løg

1 hakket rød peberfrugt

6 fed pillede hvidløg

1 spsk. achiote opløst i vand

2,5 dl appelsinjuice

Salt

1 tsk. peber

Til masaen:

1 kg majsmel til tortillas

7,5 dl varmt vand

Saft fra 1 appelsin

7,5 dl smeltet svinefedt

Salt

 

Hovedingredienser: 

300g skyllede ris

2 skiveskårne kartofler 

3 skiveskårne tomater

1 stort skrivekåret løg

12 myntekviste

1 dl oliven

1 dl svesker

1 dl blomme

1 dl rosiner

0,5 dl nødder

0,5 dl kapers

0,5 chili

 

Andre ingredienser:

2 eller 3 ruller rengjorte bananplade

Snor til at binde tamales

 

Tilberedelse: 

  1. Forbered først alt kødet til fyldet. Kødet skal koges i en gryde med låg på svag varme sammen med tomater, løg, peber, hvidlød, achiote, appelsinsaft, salt og peber.
  2. Tilføj 1,5-2,5 dl vand, hvis det er nødvendigt. Smag kødet til, når det er blevet mørt. Tag det herefter af varmen og lad det køle af. Kødet skal gerne være saftigt og velkrydret. 
  3. Nu skal masaen tilberedes. Kom majsmel i en skål og tilsæt varmt vand og appelsinsaft under konstant omrøring. Rør herefter det smeltede svinefedt og salt i. Dejen skal have en blød og næsten plastikagtigt konsistent. Hvis den er for tør, så tilsæt lidt vand. Husk dog på at dejen bliver mere fast, når den har hvilet lidt. Læg masaen i en gryde med middel varme og rør med en træske i ca. 40 minutter. 
  4. Find de rengjorte banablade og snor klar til at pakke tamales med. Tag to bananblade og læg dem oven på hinanden i form af et kryds, så de former en firkant på ca. 40 cm. Læg 1,5 dl masa på bananbladene. Flad masaen ud og læg et stykke svinekæbe og to stykker revelsben ovenpå. Tilføj også en skefuld af den kødsaft, som er overskydende fra gryden. 
  5. Læg en skefuld ris ved siden af og en kartoffelskive, tomatskive og lidt mynte ovenpå. 
  6. Læg også en oliven, blomme, to rosiner, en nød, to kapers og to chilier ved siden af.
  7. Luk dine tamales ligesom hvis det havde været en empanada og sørg for at lukke indholdet tæt sammen med bananbladene. Bind det godt sammen med snor, så fyldet ikke falder ud. 
  8. Tilbered dine tamales ved at dække bunden af en gryde med en form for gitter eller en anden holder, der sørger for at maden bliver dampet. Læg herefter alle bananpladeresterne ovenpå og herefter dine tamales. Til sidst dækker du med flere bananblade og tilsætter kogende vand op til halvdelen af grydens højde.
  9. Sæt låg på og placer gryden over varme. Her skal den dampes i 3-4 timer. Tilsæt mere varmt vand, efterhånden som vandet fordamper. 
  10. Server nacatamales varme sammen med brød.