Har du nogensinde hørt om Catatumbo-lyn?

Har du nogensinde hørt om Catatumbo-lyn?

Catatumbo-lyn er et meteorologisk fænomen, der finder sted ved Maracibo-søen i Venezuela. Fænomenet forekommet hovedsageligt i den sydlige del af søen og ved udmundingen af Catatumbo-floden. Det er netop denne flod, hvorfra fænomenet har fået sit navn. Det er en af de 5 mest kendte naturfænomener i verden.


Himlen over floden bliver gennemhullet med op til 

280 lynnedslag i timen, 140-160 nætter om året og op til 10 timer i træk. Stormen, som er fyldt med lyn, har raseret, så længe folk kan huske. Området er blevet opført som det mest elektriske sted på Jorden og er endda kommet med i Guinness Rekordbog.

Catatumbo-lyn har ca. 1.2 millioner elektriske ladninger om året, og anses derfor for verdens største producent af ozon. Når lynes går gennem luften, så dannes nitrogenoxid, der nedbrydes af sollyset og omdannes til ozon. Det er dog stadig uklart om disse molekyler ender i det beskyttende ozonlag over vores planet.


Fænomenet er kendetegnet ved, at der næsten uafbrudt, er en serie af elektriske ladninger fra lyn, der kan ses fra sky til jord og mellem skyerne. Tordenen kan høres næsten uafbrudt, hvis man befinder sig under stormen. Udladningerne er skabt af de vertikalt udviklede skyer eller ” cumulonimbusskyer”, som der kan opstå i 12-16 kilometers højde. De 16 kilometers højde er det højeste punkt i det troposfæriske niveau og lyn kan observeres fra store afstande om natten.


De elektrisk ladte lyn opstår, når varme vinde over Maracaibo-søen støder sammen med kolde luftmasser fra Perijá-bjergene (3750 m over havoverfladen) og Codrillera de Mérida, som er den venezuelanske del af Andesbjergene (som er op til 5000m over havets overflade).

Fænomenet er let at se fra mange kilometers afstand. Man kan bl.a. se det fra Cúcuta i Colombia eller fra landevejen mellem byerne Guanare og Barinas, der ligger syd for Cordillera de Mérida.