Har du hørt om la Fiesta de la Mama Negra i Ecuador?

Har du hørt om la Fiesta de la Mama Negra i Ecuador?

Det er en helt særlig festival i landet, som fejres hele to gange om året. Den første gang er i slutningen af september og den anden gang er i den uge, hvor det er d. 11. november.


La Mama Negra (den sorte moder) er også kendt som Santísima Tragedia. Denne traditionelle festival afholdes i byen Latacunga og er en blanding af de indfødte, spanske og afrikanske kulturer, hvor man hylder Virgin de las Mercedes og viser taknemmelighed for alt det, de får fra denne helgen.

By Agencia de Noticias ANDES - FIESTA DE LA MAMA NEGRA, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64904191

Den helt centrale figur for festivalen er La Mama Negra – selvom man stadig i dag ikke kender hendes oprindelse, så er der mange, som bekræftede, at den ”sorte moder” reddede dem under vulkanudbruddet i Cotopaxi i 1742.


Hun personificeres altid af en mand, der farver sit ansigt sort og hans store læber en intens rød. Hans hoved prydes af langt krøllet hår, farvede bånd og kunstige perler. I hvert øre har han flotte guldøreringe og om hans hæls hænger smukke og fine halskæder.


Turisterne som besøger disse festligheder vil opleve en farverig parade fuld af glæde og den centrale figur Mama Negra står helt forrest efterfulgt af alle andre, som er med i paraden.


Andre vigtige personer i la Mama Negra festivalen:


El Ángel de la Estrella (stjerneenglen)

Han bærer hvidt. På ryggen har han to hvide vinger og en lang kappe. På hovedet bærer han sin krone og i højre hånd, har han et scepter med en stjerne, der bevæger sig op og ned. Han understreger budskaber og roser ”Virgin de La Merced”. Han beder om kaptajnens velbefindende og beskyttelse, eftersom det er kaptajnen, der sørger for alle har det godt.


El Rey Moro (den mauritiske konge)

Man er ikke helt sikker på hans oprindelse. Han har dog nogle etniske karaktertræk fra Andes-området og en spansk/asiatisk blanding. Han symboliserer adelskab og højtidelighed. Han bryst er dækket af en smuk baldric og i sin højre hånd, har han et scepter, som viser symbol på magt og autoritet.


El Capitán (kaptajnen)

Han repræsenterer den spanske leder, som muntert marcherer til rytmen af landsbybandets musik. Han befaler sin delegation at vinke med trukket sabel. Hans tøj er i militærstil og fyldt med hædersordener, som viser hans storslåethed og autoritet.


El Abanderado (bannerføreren)

Han har en klar blanding af karaktertræk fra Andes-området og Spanien. Han marcherer til fods og har ansvaret for at vifte med et flerfarvet mauritisk flag, der repræsenterer de interkulturalitet, som det indfødte folk havde. Han har tøj på i militærstil og er prydet med epauletter, gyldne knapper, tophat, handsker og støvler, der pynter, når han går.