Vidste du, at der findes en kogende flod i Peru?

Vidste du, at der findes en kogende flod i Peru?


I Mayantuyacu som ligger i hjertet af Amazonas i Peru findes der et usædvanligt og forbløffende naturligt vidunder: en kogende flod.


Floden strækker sig over 6,5 km og er op til 2 m dyb og 25 m bred nogle steder. Floden er altså bredere end en tosporet vej.


Vandet er så varmt, at de lokale bruger det til at lave te. Vandets temperatur er mellem 50 

Sofía Ruzo 162

og 90 grader og i nogle dele er det helt op til 100 grader varmt, hvilket er varmt nok til at forårsage tredjegradsforbrændinger på få sekunder.

Der findes flere kogende floder i verden, men der er normalt forbundet med en aktiv vulkan eller magmatiske bjergarter og denne flod ligger 650 km fra den nærmeste vulkan, hvilket er usædvanligt. 


De lokale kalder floden «Shanay-timpishka», som kan oversættes til ”kogt med solens varme”. Desuden tror de at, at floden har helbredende kræfter, så de udnytter flodens mystiske energi til traditionel medicin. Det siges at medicinen fra flodens legendariske ”beskyttertræ” Came Renaco bliver stærkere pga. flodens dampe.


Ingen ved hvorfor floden er så varm. En af hypoteserne er, at det er resultatet af en olieudgravning. 


En anden hypotese er, at varmt geotermisk vand kommer ind af forkastningszoner, der revner jorden og opvarmer floden, så temperaturen og størrelsen på floden bliver højere og større.


Uanset årsagen til den kogende flod så vil det kræve mange års dedikeret feltarbejde og samarbejde med lokalbefolkningen for at forstå hvad det skyldes. Indtil dette er undersøgt, så vil floden fortsætte med at forvirre videnskabsfolk, historikere og lokalbefolkningen. 


Er det ikke interessant?