Blog

Raíces Blog

El Beat – colombiansk drama-dokumentar om slaveriet

Palenque de San Basilio *1) blev grundlagt af den flygtede sorte slave, Benko Biohó, som formåede at skabe et mangeårigt fristed for flygtede sorte slaver. Ude af stand til at nedkæmpe de sortes oprør, indgik den spansk guvernør i Cartagena i 1605 en ”fredsaftale” med Benko Bohió, som varede i en årrække. Indtil den spanske kolonimagts nye guvernør besluttede sig for at bryde aftalen, fangede Bohió og hængte ham i marts 1621.
Men det lykkedes ikke spanierne at nedkæmpe det sorte, sammentømrede ”fristed”.


Filmen
Filmen ”El Beat” blev skabt som en dokumentar, men udviklede sig til en hybrid (fiktion + dokumentar + interaktive virkemidler) gennem de medvirkendes fortællinger.

Den fortæller historien om  Benko Bihó, om hans flugt fra slaveriet, om hans kamp for at befri sit folk fra slaveri og undertrykkelse. Og fortæller parallelt også historien om hans efterkommere, landsbyen Palenque  og læreren Rafael Cassiani gennem Palenque-sproget og ikke mindst musikken. En fortælling om oprør og modstand mod undertrykkelse bragt frem til nutiden.
En diaspora (rejse) fra Senegal i Afrika til Palenque-territoriet i Colombia for de sorte Bantu-folk *2), der skulle tilfredsstille kolonimagtens behov for slaver.

Filmskaberne
Filmen er skabt og instrueret i et samarbejde mellem:
Irene Lema, instruktør, dokumentalist og skaber af Extended Reality-virkemidlerne.
Carolina del Mar Fernández, med-instruktør, documentalist og lydtekniker
Sergio Bromberg, med-instruktør, fysiker og Virtual Reality teknolog.

Film-præsentationen sker takket være et samarbejde med Colombias Ambassade i København

NOTER:
*1) Landsbyen er af UNESCO udnævnt til Verdensarv pga. dens enestående kulturelle arv. Den omfatter sociale, medicinske og religiøse aspekter såvel som musikalske og mundtlige fortælle-traditioner, hvoraf mange har afrikanske rødder.

Link: https://ich.unesco.org/en/RL/cultural-space-of-palenque-de-san-basilio-00102

 *2) (Bantú er en etnisk-sproglig betegnelse, der dækker over mere end 400 forskellige etniske grupper i det sydlige Afrika. Grupper der har sproget Bantú til fælles).

Læs flere interessante artikler...