Chilenske Charquicán

 Har du nogensinde prøvet den chilenske ret Charquicán?

Charquicán er en meget sæsonbestemt ret i Chile i forhold til råvarerne. Retten kan dog laves uanset årstiden. I sommeren er det sæson for grønne bønner, ærter og majs og de tilsættes derfor med de andre grøntsager i opskriften. I vinteren bliver retten ofte lavet med græskar og kartofler.


Navnet stammer fra charqui-kødet fra Sydamerika. Charqui-kød er røget og tørret kød, som kommer fra området ved Andesbjergene. Denne slags kød kan 

bl.a. være hestekød, oksekød og endda fisk. I dag er det mere almindeligt at bruge friskt kød, men navnet hænger stadig ved.


Hvis du vil smage den bedste Charquicán med tang i dit liv, så kan du smage det ved Cochayuyo-festivalen hver vinter i Pichilemu i Chile. 


Dette er helt bestemt en glimrende undskyldning for både og rejse og spise lækker mad på samme tid! 

Ingredienser:

 

1 finthakket løg

2 fed finthakket hvidløg

500 g hakket eller små stykker oksekød, kylling eller kalkun

250 g skrællet græskar skåret i tern

5-6 mellemstore til store skrællede kartofler i tern

4,5 dl grøntsagsbouillon eller vand

1 tsk sød paprika

Ét nip spidskommen (valgfrit)

1/2 tsk tørret oregano (valgfrit)

2,5 dl majs, ærter eller grønne bønner (det må gerne vær fra frost)

salt, peber, olie

4-6 æg til servering (valgfrit)

 

Forberedelse:


  1. Tilføj 1 spsk. olie til en medium størrelse stegepande over medium varme. Varm olien og tilsæt løget og steg det i 6-8 minutter indtil det er gyldenbrunt. Tilsæt herefter hvidløget.
  2. Tilsæt kødet og brun det i 6 minutter.
  3. Tilsæt græskar, kartofler, salt, peber, oregano, spidskommen og paprika. Rør det godt rundt og tilsæt herefter 4,5 dl grøntsagsbouillon eller vand.
  4. Dæk retten til og kog det i 15 minutter ved medium varme. Det skal koges forsigtigt. Mos det herefter med en kartoffelmoser.
  5. Tilsæt majs, ærter eller grønne bønner. Kog i 3-4 minutter.
  6. Smag efter og tilsæt krydderier efter behov.
  7. Steg eventuelt æggene og server det ovenpå retten.